Acer S7 Aspire ultrabook review

автор: Марин Чучуков

 

Ревю на Acer Aspire S7

ултрабук с IPS матрица и сензорен екран




Acer Aspire S7


   Новият лаптоп на Acer изглежда наистина впечатляващо - изискан външен вид, ниско тегло, Full HD екран с качествена IPS матрица и мощни компоненти, скрити в изключително тънкия корпус. Нека проверим, какви са реалните достойнства на модела S7 - поредният ултрабук на тайванската компания, съчетал в себе си най-модерни технологии и елегантен дизайн...


    Ако търсите стилен имиджов лаптоп с максимална производителност и висока мобилност, при това - със здрав и същевременно луксозно изглеждащ корпус, вероятно ще проявите интерес към Acer Aspire S7. Бъдете готови обаче да заплатите по-висока цена за удоволствието да притежавате този ефектен ултрабук. Впрочем, ако рекламата не лъже и срещу парите си клиентите наистина получат обещаното високо качество на изработка, съчетано с висока ефективност на системата и всички тези допълнителни екстри - значи цената си заслужава. Да видим.


   Дизайн. Първи впечатления
   Ултрабукът на Acer е като бял ефирен ангел (за разлика от "черния ангел"
Aspire UltraBook S5, който представихме преди време), но не изглежда сладникаво - напротив. Външният му вид всъщност е хармоничен и достатъчно сдържан. Капакът на S7 е с алуминиева рамка, а покритието - от стъкло. Оригинално решение - спор няма. За тези от вас, които успяха да се стреснат, ще поясня. Не става дума за обикновено стъкло, разбира се, а за Gorilla Glass II. Това е стъкло, подложено на специална химическа обработка, с повишена устойчивост срещу надраскване и удари. То е тънко, леко и много здраво. Недостатък в случая е, че се збелязват отпечатъците от пръсти, но това е по-сериозен проблем най-вече за потребителите, чиито изискан бизнес-стил включва едновременното използване на ултрабука и яденето на мазна баничка с боза. Корпусът е с хромиран метален кант, който разнообразява дизайна и подсилва индивидуалността на модела. Теглото е едва 1.3 килограма, а дебелината - само 12 милиметра.
   Клавиатурата на Aspire S7 е островен тип, разполага с подсветка (активира се автоматично). Тази екстра несъмнено ще бъде от полза за потребителите, които работят у дома късно вечер и не искат да притесняват останалите членове на семейството. От полза е разбира се и в ситуации, при които не разполагате с възможност да осигурите достатъчно светлина - например, ако използвате ултрабука на открито късно вечер. Клавишите са големи и достатъчно удобни. Въпреки че панелът, върху който са разположени, е леко вдлъбнат - препоръчително е при транспортиране да поставяте между клавиатурата и екрана защитна материя - така ще предпазите дисплея от надраскване.

   Като стана дума - за разлика от повечето лаптопи (дори и тези, които се водят висок клас), този представител на серията Aspire на Acer разполага с качествена IPS матрица. Предимството ѝ пред евтините TN дисплеи е, че осигурява забележимо по-високо качество на картината - с по-прецизно цветопредаване и по-широки ъгли на видимост. Когато гледате екрана под ъгъл, цветовете запазват своята наситеност, а изображението не губи главоломно своя контраст. Отлично. Впечатление прави и високата разделителна способност на дисплея - Full HD (1920x1080 пиксела). Тя осигурява висока детайлност на картината, а възраженията, че при този диагонал на екрана това е излишно и иконите на десктопа и шрифтовете изглеждат твърде дребни, са несериозни. Лесно можете да увеличите техния размер от контрол-панела на Windows (S7 е с предварително инсталиран оригинален Windows 8), а при сърфиране в Интернет, ако е необходимо, можете да използвате опцията за zoom - елементарно. Сега да продължим нашето ревю с описание на основните параметри на този симпатичен ултрабук.
       

   Технически характеристики на Acer Aspire S7

   Процесор: двуядрен Intel Core i5-3317U 1.7 up to 2.6 GHz 3 MB Cache 
   RAM памет: 4 GB DDR3 1333 MHz
   Хард-диск: 128 GB SSD
   Екран: 13.3 инча (~33.78 см), LED подсветка, 1920x1080 пиксела (Full HD), сензорен
   Видеокарта: вградена Intel HD Graphics 4000
   Оптично устройство: -
   Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 /b/g/n, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: през USB  
   Конектори: mini-HDMI, USB 3.0 (x2),
   2 в 1 четец за карти памет,
   сензор за осветеност на околната среда, подсветка на клавиатурата
   Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, издръжливост - около 4 часа (в режим на изчакване -

   до 6 часа)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 1.30 кг
   ОС: Microsoft Windows 8 (64-bit)

   Тази конкретна конфигурация на ултрабука се отличава със своя добър баланс на компонентите. Acer Aspire S7 наистина осигурява прилична производителност, без при това да се жертва мобилността. Двуядрен процесор трето поколение, благодарение на поддръжката на технологията Turbo Boost тактовата честота може да се повиши от 1.7 до 2.6 GHz. Видеокартата, разбира се, е вградена - при 12 мм дебелина на корпуса човек може само да се чуди, къде се побира цялата тази електроника. Не бива обаче да се отнасяме с пренебрежение към нейните възможности - Intel HD Graphics 4000 позволява без проблеми да се извършват всички обичайни ежедневни задачи в офиса. Можете дори да обработвате цифрови снимки и видео и при желание - да играете игри, стига те да не са с безумно високи системни изисквания. Наличната RAM памет би могла да бъде повече, но и 4 GB не са чак толкова малко. Наличният бърз SSD с капацитет 128 GB е достатъчен, с оглед на предназначението на устройството - Aspire S7 е компактен ултрабук, а не масивна работна станция. Едва ли възнамерявате да съхранявате на него цялата си колекция HD филми. Колкото до филмите - ще изглеждат чудесно на този качествен Full HD екран. Използваната IPS матрица - наистина рядко срещано явление при мобилните компютри, ще ви позволи дори да се занимавате с графичен дизайн и обработка на цифрови снимки (макар и на любителско ниво).
   Всичко това е прекрасно, но как стоят нещата с ахилесовата пета на съвременните лаптопи - системата за охлаждане? В едно от предишните ни ревюта разгледахме "звяра под прикритие" - 15.6-инчовия  AS5755G. Много мощ под капака, завидна производителност на системата, но уви - сериозни проблеми с температурите, които са способни за кратко време да "изпържат" неговите деликатни компоненти. За щастие "орисниците" от Acer са надарили Aspire S7 с ефективна охлаждаща система. Два вентилатора - единият отвежда топлия въздух извън корпуса, другият засмуква на негово място прохладна струя. Дори при сериозно натоварване, осигурено от стрес-теста (сценарий, който рядко се реализира при нормална ежедневна работа с лаптопа), температурата на процесора не надхвърля 85 °C.
   Батерията на 13.3-инчовия S7 е 4-клетъчна, в режим четене и ползване на безжичен Интернет позволява работа при автономно захранване в продължение на около 4-4.30 часа, ако се намали яркостта на дисплея - около 5 часа. Прилично. Да, прилично е, защото трябва да имаме предвид, че екранът е с висока разделителна способност и IPS матрица - това до известна степен допринася за повишения разход на енергия. Да не забравим да отбележим - в комплекта са включени два преходника - micro-HDMI - VGA и USB - Ethernet. По принцип те не са никак евтини и е добре, че не трябва да се купуват отделно. В цената на S7 е включена и инсталираната операционна система - Windows 8 (64-bit). Благодарение на нея с лекота ще се възползвате от възможностите, които предоставя сензорният екран. Тачскрийн-интерфейсът е отлично пригоден за работа с докосвания и жестове и позволява да ползвате ултрабука без за това да разчитате на клавиатурата и тачпада.
        

   Предимства и недостатъци на Acer S7, цена

   Предимства: Красив, наистина стилен дизайн, съчетан с ниско тегло и удивително тънък корпус, качествени и здрави материали, прилична производителност на системата с добър баланс на компонентите, сензорен Full HD екран с IPS матрица, ефективно охлаждане.
   Недостатъци: Сериозни недостатъци ултрабукът на Acer няма - малко повече грижи около опазването на корпуса от замърсяване, добре би било, ако батерията можеше да осигури по-продължително време за работа в автономен режим.
   Цената на Aspire S7 зависи от конкретната конфигурация. Към момента на написване на ревюто описаната тук модификация на ултрабука се продава за около 2 450-2 500 лв., с i7 процесор и 256 GB SSD - около 2 800 лв.
  
   Заключение
   Acer Aspire S7 разполага с всичко необходимо за един съвременен ултрабук - тънък и лек корпус (без обаче да се жертва здравината), качествен екран с IPS матрица и Full HD резолюция, мощен процесор, ефективно охлаждане. Освен това, ултрабукът изглежда достатъчно стилно и представително. Белият цвят и стъкленото покритие на капака не са сред най-практичните решения, но както се казва - красотата изисква своите жертви. Накратко, тези потребители, които държат на индивидуалността, а същевременно търсят мобилен компютър с прилична производителност и добър баланс на компонентите, вероятно много ще харесат този модел на Acer. С оглед на характеристиките и реалните качества на ултрабука, цената на Aspire S7 е напълно приемлива. Не забравяйте обаче, че различните магазини и търговски сайтове слагат различна надценка, налични са и различни модификации на модела - например с по-мощен Intel Core i7 процесор. Затова, ако сте решили да купите този ултрабук - преглеждайте внимателно предложенията в Интернет, пък дано да попаднете на най-изгодната оферта. А в случай, че ви трябва лаптоп с по-малко екстри, но на значително по-ниска цена - вариант е представеният в миналия обзор Acer Aspire E1.
   Още ревюта на лаптопи и полезни статии - ето тук.