Acer Aspire UltraBook S5 review

автор: Марин Чучуков

Ревю на лаптоп Acer Aspire S5-391

 

Acer Aspire S5

    
   Моделът Acer Aspire S5 е един от най-скъпите лаптопи на Acer. С този ултрабук инженерите на популярната тайванска компания си поставят амбициозната задача да съвместят в едно несъвместимото - висока производителност, компактност и ниско тегло, здравина и надеждност, атрактивен дизайн. Доколко Acer успява да реализира този замисъл в лицето на Aspire UltraBook S5-391, ще се опитаме да разберем в днешното ревю...

   Acer S5 е сред топ моделите на 2012 година. Още с анонсирането му лаптопът привлече вниманието на потребителите със своята компактност и ниско тегло. Към момента на пускането му в продажба ултрабукът на Acer се оказа най-тънкият в своя клас, задминавайки всички конкуренти. Освен това, както обикновено, Acer не пропускат да приложат в своята продукция най-новите технологии. Така Aspire S5-391 е и първият ноутбук, снабден с процесор базиран на технологията Intel Ivy Bridge. За да не ви държа твърде дълго в неведение - дебелината на корпуса на този ултрабук е само 15 милиметра (в най-дебелата част), теглото - 1,2 кг. Останалите параметри на лаптопа са описани в следващите редове.

 

   Технически характеристики на Acer Aspire S5-391

   Процесор: Intel Core i5-3317U Ivy Bridge 1.7GHz, up to 2.6GHz 3MB Cache 
   Рам памет: 4GB DDR3
   Хард-диск: 256GB SSD
   Екран: TN матрица, 13.3 инча (~33.8 см), LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD Graphics 4000 (вградена) 
   Оптично устройство: -
   Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 a/b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: -
   Конектори: HDMI, USB 3.0 (x2), 2-in-1 (SD/MMC) Card Reader, Intel Certified Thunderbolt
   Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3.30 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1 Mpixel
   Тегло: 1,2 кг
   ОС: Windows 7 Home Premium 64 bit

   Наистина впечатляващо. Разбира се, при желание има за какво да се захванем в техническото описание на Aspire S5 - винаги може и по-добре. Повече памет, по-голям обем на твърдия диск... А защо няма мрежова карта и DVD устройство и т. н. Да не забравяме обаче, че този лаптоп на Acer се позиционира като ултрабук. Колкото и да са условни тези наименования на разновидностите лаптопи, колкото и да са "изсмукани от пръстите" на гениалните писатели, работещи в маркетинговите отдели на компаниите-производители на лаптопи, все пак трябва да отчетем - те имат
някакво смислово значение. Ултрабукът е устройство с конкретно предназначение, при него най-важни са ниското тегло и компактност, съчетани с надеждност на системата и не на последно място - стилен дизайн.В случай, че за първи път сте решили да купите лаптоп и ви е трудно да прецените, кой модел отговаря на вашите нужди - прегледайте статията, посветена на избора на лаптоп. Сега да продължим ревюто на S5-391 с описание на неговите достойнства и недостатъци и впечатленията на потребителите, които вече са го закупили.  
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire S5, цена

   Преди да поговорим за предимствата и недостатъците на този модел, нека още веднъж да отбележим, че това е ултрабук. Изискванията към подобни мобилни компютри са по-специфични и постигането на поставените от производителя цели става на определена цена. С други думи, компромисите са неизбежни.
   И така, да започнем с дизайна. Въпреки че тук нещата са доста субективни, мисля че всеки, който държи на стилния вид на техниката, ще остане доволен. Acer S5 е елегантен лаптоп, с плавни контури и красива изчистена текстура. Покритието е матово, като самият материал до голяма степен успява да противостои на появата на неприятни замърсявания и отпечатъци от пръсти. Като стана дума за материала - корпусът  и капакът на лаптопа са от здрав алуминий в съчетание с магнезиево покритие. Това осигурява добра защита и устойчивост на износване. За разлика от повечето евтини лаптопи с тяхната лъскава пластмаса, Aspire S5-391 не поддава лесно на натиск и огъване.
   Сред предимствата на този ултрабук на Acer можем да посочим удобната клавиатура с големи клавиши. Тя също не поддава на натиск - няма да усетите никакво неприятно огъване при по-интензивна работа с текст. Отзивите за тачпада също са положителни - той е с оптимални размери и изпълнява функциите си напълно прецизно. Липсата на цифров блок е нещо обичайно при лаптопите с подобни размери, тук няма какво да коментираме. Сред недостатъците в тази зона потребителите отбелязват липсата на подсветка на клавиатурата. Вярно, не е болка за умиране, не е нещо чак пък толкова сериозно, но при тази цена дизайнерите на Acer можеха да покажат малко повече щедрост.
   За сметка на това разработчиците на Aspire S5 са проявили своята фантазия в друга насока. "Черешката" при този ултрабук, която му придава допълнително финес и го прави уникален по рода си, се нарича MagicFlip. При натискане на специален бутон шасито се повдига, откривайки достъп до скритите до този момент конектори и осигурявайки лек наклон, който прави използването на клавиатурата по-комфортно.


Acer Aspire S5 MagicFlip

Интересно решение, което наистина придава нотка на оригиналност на този стилен и качествен (поне въз основата на видяното дотук) лаптоп. Разбира се, трябва да се има предвид, че механиката на тази платформа е достатъчно фина и въпреки че според Acer спокойно може да издържи 10 000 цикъла на използване, не е желателно да се правят ненужни експерименти. Наред с чисто естетическата страна на нещата, MagicFlip предоставя и още практически ползи. Наред със споменатото удобство при писане, този оригинален подход осигурява и известно "подсилване" на охлаждането на лаптопа. В случая с Acer Aspire S5 то е достатъчно ефективно - температурата на процесора дори и при по-сериозно натоварване не надхвърля 70-75 градуса, което е доста под критичната граница и не създава особени поводи за безпокойство. В това отношение този тънък ултрабук се справя забележимо по-добре от уж по-просторния Acer AS5755G.
   Сред предимствата на Aspire UltraBook S5-391 са достатъчно високата му производителност и добрият баланс на компонентите, осигуряващ стабилна и надеждна работа на системата. В зависимост от модификацията можете да попаднете на модел с Intel Core i5 или i7 процесор, седмицата е по-мощна, но и петицата никак не е лоша, а и двата варианта са последно поколение процесори, базирани на модерната Ivy Bridge технология.

   Твърдият диск е всъщност SSD (Solid State Drive). Характерна особеност на това устройство е, че не съдържа механични части. Базирано е на технологията, която се използва при флаш паметите. Няма въртене, няма механично износване, скоростта на пренос на данни е значително по-висока, в сравнение със стандартните хард-дискове и постоянно се подобрява.
   Предимство е наличието и на два порта USB 3.0, значително превъзхождащи стария стандарт 2.0. Acer S5-391 осигурява връзка и чрез наличния конектор Bluetooth 4.0, разполага и с модерния, все още слабо разпространен, но много перспективен порт Intel Thunderbolt. Разработен е на базата на технологията DisplayPort и се позиционира като устройство, призвано да замени редица от съществуващите до момента, като например DVI, USB, FireWire, SCSI, eSATA. Thunderbolt пренася информация 10 пъти по-бързо от Gigabit Ethernet, 2 пъти по-бързо от USB 3.0. Скоростта е сравнима с постиженията на кабелите Fibre Channel и HDMI.
   Наличието на предварително инсталирана операционна система - 64 битова Windows 7 Home Premium, преценете сами, дали е предимство или недостатък. Така или иначе е включена в цената. На практика веднага след закупуването на лаптопа той е готов за употреба и Acer би трябвало да гарантират, че инсталираният софтуер ще работи безпроблемно. По-напредналите потребители винаги могат да "поправят" нещата по свой вкус, а тези без особен опит, могат да са спокойни, че всичко ще работи както трябва и няма да поемат риска с инсталирането на съмнителна ОС от "специалист" със съмнителни познания.
   Единствен недостатък, който наистина заслужава да се отбележи при Acer Aspire S5, според мен е използването на евтина TN матрица на дисплея. Да, тя е постоянен гост в моделите на всички производители на лаптопи - използва се масово и от Acer, и от Dell, и от Toshiba, HP, Lenovo и т. н. Все пак би било приятно при ултрабук от този клас, с толкова модерни технологии под капака, да видим и една прилична матрица (VA или IPS) с по-високо качество и не толкова гланцово покритие на екрана. Използването на TN матрица е обяснимо - Acer се славят с по-ниските си цени в сравнение с конкурентите и все някакъв компромис трябва да се направи, за да може цената на ултрабука да се задържи на приемливо ниво.

   Колкото до батерията - според производителя Acer, тя издържа до 6 часа, проведените тестове обаче, с реално сърфиране в Интернет и използване на стандартните офисни програми, свалят времето до около 3,30-4 часа. С оглед на предназначението на модела това, макар и да не е възможният максимум, е общо взето приемливо. Липсата на външна видео карта и оптично устройство не виждам смисъл да се коментира - обяснимо е отново с оглед на предназначението на този ултрабук.
   Няколко думи за цената на Acer Aspire S5 - лаптопът се продава на цени, които варират в диапазона 2100-2900 лв., в зависимост от избраната модификация и надценката на конкретния магазин. Най-скъп е вариантът с i7 процесор, по-евтини - с i5 и по-скромен обем на твърдия диск.  

   Заключение.
   Моделът S5-391 на Acer реално представлява крачка напред в сравнение с разгледания в едно от предишните ни ревюта Aspire S3 (той за сметка на това е значително по-евтин) и наистина до голяма степен покрива споменатите изисквания към един модерен ултрабук. С пълно основание можем да определим Acer Aspire UltraBook S5 като един от успешните лаптопи на компанията. Това е един стилен, компактен и надежден имиджов ултрабук с изразена индивидуалност. В сравнение с конкурентните модели в този клас, лаптопът на Acer има предимството да предлага отлично качество на изработка, стабилна конфигурация с висока производителност и всичко това - на по-ниска цена.

   Накратко, ако търсите имиджов ултрабук, предназначен за бизнес-ориентирани потребители, Acer Aspire S5-391 определено заслужава вашето внимание. Покупката на лаптоп през Интернет обикновено излиза по-евтина, но ви съветвам внимателно да четете обявите и особено внимание да обърнете на техническите характеристики на предлаганите модели.

Още полезни статии и ревюта - от Съдържанието.