Acer Aspire AS5755G review

автор: Марин Чучуков

Ревю на лаптоп Acer Aspire AS5755G



Acer Aspire AS5755G


   Поредният представител на серията Aspire на Acer е моделът AS5755G. Днес ще видим, какви са предимствата и недостатъците на този "природно красив" лаптоп с мощен хай-енд процесор второ поколение (който доскоро "нямаше равен"), остроумно наречен от един колега "звяр под прикритие"...


   Дизайнът на Acer AS5755G без съмнение ще привлече вашето внимание. Лаптопът принадлежи към дизайнерската серия с оригинално наименование "Gorgeous by Nature". Предлага се в няколко цвята - черен (Monsoon Black), кафяв (Desert Brown), зелен (Amazon Green), червен (Sunset Red) и син (Pacific Blue). Корпусът на AS5755G е с плавни, приятни за окото форми, ъглите са леко заоблени. Покритието на капака е гланцово, с по-тъмни вълнообразни линии, които при кафявата разцветка наистина навяват асоциации за пясъчните дюни в пустинята, а при синия и зеления вариант - за морски и речни вълни. Накратко, дизайнерите на Acer са се постарали този лаптоп да изглежда наистина елегантно и стилно. Оригиналният дизайн и поетичните наименования обаче не са главните достойнства на Aspire AS5755G. По-голям интерес предизвикват техническите параметри на лаптопа. Да видим.

   

   Технически характеристики на Acer Aspire AS5755G:

   Процесор: Intel Core i7-2670QM 2.2GHz 6MB Cache 
   Рам памет: 8GB DDR3
   Хард-диск: 1TB SATA 5400 rpm
   Екран: TN матрица, 15.6 инча (~39.6 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD 3000 (вградена), nVidia GeForce GT630M 1GB 
   Оптично устройство: DWD RW
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11b/g/N
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x2), USB 3.0 (x1), 5-in-1 Cardreader (SD/MS/MS-Pro/MMC/SDHC)
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3-4 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 2,6 кг
   ОС: LINUX

   В случай, че някои от тези характеристики на лаптопа не ви говорят нищо, можете да прегледате тази статия. В нея са дадени няколко практически съвета за избор на лаптоп според целите, за които ще се използва.

   Acer AS5755G наистина впечатлява. Мощен процесор (пред)последно поколение, повече от достатъчно RAM памет, прилична видео карта, 1000GB място на твърдия диск. За съжаление, нещата не опират само до показателите "на хартия". И така, стигаме до най-важната част на това ревю на Acer AS5755.   
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire AS5755G, цена

   Да започнем с дизайна на лаптопа. От една страна, интересният външен вид може да се счита за предимство, тъй като привлича погледа и допринася за положителното първоначално впечатление за този модел на Acer. Същевременно обаче, гланцът на капака и на рамката около екрана "привлича" и отпечатъците от пръсти, което никак не е приятно. Самият екран също е с гланцово покритие. Това спомага за по-голямата наситеност на цветовете, но довежда и до появата на неприятни отблясъци и отражения при по-силна дневна или изкуствена светлина. Матрицата е TN, така че цветовете може и да са ярки, но не отговарят на действителните. Наред с неточното цветопредаване, тази матрица е и с ограничени ъгли на видимост - ако не сте точно срещу центъра на екрана, изображението забележимо се влошава. Губи се не само цветът - контрастът също "отива на кино", а при AS5755G той и без това никак не е висок.
   Както и при повечето лаптопи от този клас, качеството на използваните материали е на средно ниво. При по-силен натиск капакът се огъва, същото важи и за клавиатурата. Дъното обаче е по-здраво, тук забележки няма. Клавиатурата общо взето е удобна. Клавишите са "островен" тип, големи и с достатъчно разстояние между тях. Тачпадът, макар и не много голям, също е удобен, прекрасно реагира на докосване, поддържа и мултитач-жестове. За да избегнете непроизволно преместване на курсора върху екрана, при набор на текст е добре да го деактивирате.
   Безспорно предимство на Aspire AS5755G е големият капацитет на хард-диска - не са много лаптопите, които могат да се похвалят с 1TB на разположение. Радва наличието на USB 3.0 и четец на карти, DVD оптичното устройство също може да влезе в употреба. Единствена претенция към инженерите на Acer - биха могли да добавят още един цифров порт, например DVI. Предимство на AS5755G е и мощният процесор - Intel Core i7 от популярната серия Sandy Bridge. Да, сериозна работа. Както се казва - няма програма, която да му се опъне - мачка ги наред, без никакво усилие.

   Медалът обаче има и обратна страна. Уви, до голяма степен точно процесорът допринася и за главния недостатък на този лаптоп на Acer. Може би се досещате вече... Да, проблемът е в нагряването. При проведените стрес-тестове процесорът успя "благополучно" да прескочи границата от 90 градуса, видео картата не остана по-назад. Корпусът за кратко време се нагря до неприятните 49,5 градуса на дъното и над 50 - на клавиатурата. При това положение, няма дълго да търпите този домашен любимец на коленете си, нито пък ще можете да използвате удобната иначе клавиатура - ще си опарите пръстите. Буквално.
   Видео картата не изглежда идеално лоша, базирана е на модерна технология, но на практика с тези 96 шейдъра не бива да очаквате върхова производителност. Все пак, според отзивите, на Aspire AS5755G без проблем се играе "Call of Duty: Modern Warfare 3" на максимални настройки, за "Battlefield 3" се препоръчват леко занижени. При StarCraft 2 - гладка картина без насичане при максимални настройки. Звукът е с прилично качество, като за модерен лаптоп. Разбирате, че кой знае колко мощни високоговорители няма как да се пъхнат в толкова тънък корпус. Технологията Dolby Advanced Audio допринася за изчистване на звука, въпреки че съответно донякъде намалява неговата сила. И тук - без особени забележки. Камерата също никак не е лоша, успява да си върши работата дори и при по-слабо осветление.

   Съществен компонент при лаптопите е батерията. Въпреки мощния процесор и сравнително взискателната видео карта, Acer AS5755G успява да работи достатъчно дълго време в автономен режим. Спокойно ще можете да изгледате 2 филма с прилично качество на картината. Ако просто сърфирате в Интернет и ползвате за кратко някоя от обичайните офисни програми, батерията на лаптопа може да издържи 5-6 часа, което никак не е малко.
   Цената, на която се продава Aspire AS5755G, варира в границите 900 лв. - 1399 лв., в зависимост от модификацията (може да попаднете на вариант с Intel Core i3 или i5 процесор, с друг модел видео карта и по-скромен хард-диск). Също така, различните магазини имат различна надценка, което оказва влияние върху крайната цена на лаптопа. Ако търсите по-евтин лаптоп - с по-скромни възможности, но с добър баланс на компонентите, е например представеният в миналото ревю Aspire AS5749.   

   Заключение.
   Разбираемо е защо Acer AS5755G е наречен "звяр под прикритие", но красивите думи естествено не могат да намалят разочарованието от недостатъците на този лаптоп на Acer. Но, нека да погледнем на нещата трезво. Сравнително високото тегло на лаптопа и изобилието на гланца не са главен проблем. Моделът AS5755G е замислен именно като домашен или офис любимец, предполага се, че няма да бъде извеждан твърде често на разходка.

   Притеснително е обаче осезаемото покачване на температурата. Не става дума само за дискомфорта при работа - високите температури оказват пагубно влияние върху капризните компоненти на лаптопа и значително съкращават неговия експлоатационен цикъл. Да, вярно е, че пикове се получават само при максимално натоварване на системата. Но, извинете, а за какво ни са този мощен процесор и модерна видео карта, ако не можем да ги използваме пълноценно?
   Е, има вариант да се закупи допълнителна подложка с вентилатори, които да охлаждат дъното на лаптопа. Това е добра идея, но е свързана с разходи, така че цената на AS5755 в крайна сметка ще се окаже по-висока, отколкото си мислите.
   Накратко, Acer Aspire AS5755 изглежда впечатляващо, но за съжаление инженерите на компанията не са решили проблема с нагряването на лаптопа, характерен за всички модели с по-мощен процесор и по-мощна външна видео карта. Дали си заслужава цената? Това трябва да прецените сами, но ако решите да купите този лаптоп - наистина ви препоръчвам да помислите за допълнително охлаждане.
   А в случай, че този модел не ви допада - други предложения можете да изберете от Съдържанието.