Acer Aspire V5-551 review

автор: Марин Чучуков

 

Ревю на Acer Aspire V5-551

евтин 15.6 инчов лаптоп

 

 

Acer Aspire V5-551


   В днешното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на Acer Aspire V5-551 - скромен ноутбук на ниска цена. В последно време при лаптопите стана модерно да се търси максимална мобилност, съчетана с умопомрачителна производителност. Не всеки може да си позволи обаче закупуването на скъп ултрабук, а и не на всекиго е нужен. Има потребители, които търсят бюджетно решение на поносима цена. Точно такъв модел изглежда е представителят на серията V5 на Acer - Aspire 551...


   Лаптопът очевидно е предназначен за изпълнението на обичайните ежедневни задачи в офиса и у дома - работа с текстови редактори, проверка на електронната поща, от време на време - по някой филм и сърфиране в Интернет. Конфигурацията е далеч от възможностите на имиджовия ултрабук Acer S7, който представихме в миналото ревю, но и цената за сметка на това е около 3 пъти по-ниска. Трябва да признаем - това, че един преносим компютър е евтин, обикновено предполага достатъчно посредствено представяне и качество на изработката на средно ниво. Понякога обаче има и изключения - дори и в ниския ценови клас можем да попаднем на удачен модел с добре балансирани компоненти. Дали случаят е такъв? Да видим.

   Дизайн. Първи впечатления
   Въпреки че не се класира в категорията "ултрабук", Acer Aspire V5-551 изглежда елегантно - дебелината на корпуса едва превишава 2 см., а теглото е малко над 2 кг. Това позволява без проблеми да носите лаптопа с вас, той няма да ви създава излишни неудобства. Дизайнът е изчистен. Капакът е гладък, черен на цвят, общият вид е достатъчно стилен. Клавиатурата е удобна, присъства отделен цифров блок, което е все по-рядко срещано явление при съвременните лаптопи. Има достатъчно място за китките, тачпадът е с голяма повърхност, реагира добре на подаваните команди. Дотук - без забележки. Екранът е с диагонал 15.6 инча, TN матрица, 1366x768 пиксела, гланцово покритие. Да, не е кой знае какво, но реално погледнато, при тази цена не можем да очакваме повече. Всъщност, при много от моделите, позиционирани в по-високия клас, се използват подобни евтини матрици със същото това дразнещо на моменти гланцово покритие. Мисля, че е излишно да коментираме.  

   Възможностите за ъпгрейд са ограничени - можете да замените само модулите на RAM паметта, нищо повече. Е, при желание можете да "разпарчетосате" Aspire V5-551, но тогава ще се сбогувате с гаранцията. Тук Acer можеха да проявят по-голяма гъвкавост.
  

   Технически характеристики на Acer Aspire V5-551

   Процесор: AMD Dual-Core A6-4455M 2.1-2.6 GHz 2 MB Cache 
   RAM памет: 4 GB DDR3 1333 MHz
   Хард-диск: 1 TB SATA 5400 rpm
   Екран: 15.6 инча (~39.62 см), LED подсветка, 1366x768 пиксела, гланц
   Видеокарта: AMD Radeon HD 7500G Graphics споделена памет
   Оптично устройство: DVD записващо устройство
   Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps, RJ-45
   Конектори: VGA, HDMI, USB 3.0 (x1), USB 2.0 (x2)
   5-в-1 четец за карти памет  
   Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - около 3.00 - 3.30 часа
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 2.3 кг
   ОС: Linux

   На потребителите без никакъв опит с лаптопите предлагам да прегледат статията  

 "Как е устроен лаптопа" - кратка е, но дава някакви начални познания, които могат да ви бъдат от полза. Сега да продължим с ревюто. Процесорът е на AMD, не е последен писък на модата, в съчетание с наличната видеокарта едва ли ще можете да се впуснете в завладяващо виртуално приключение с най-новите компютърни игри. Но, да не забравяме, че този модел на Acer не се позиционира като геймърски лаптоп, а няма и претенциите да бъде подходящ за занимания с графичен дизайн на професионално ниво. За сметка на това можем да се надяваме, че ще бъде достатъчно икономичен и ще позволи дълго време да се работи в автономен режим. Впечатлява вместимостта на твърдия диск - 1 TB. За съжаление скоростта на въртене е само 5400 оборота/мин. Е, отново ще повторим - не е реално да очакваме повече от един евтин лаптоп. Безплатен обяд днес няма да има.
   Наличните 4 GB RAM памет не са много, но ще свършат работа при изпълнението на обичайните дейности. Охлаждащата система е много ефективна, тук Acer са се справили много по-добре, отколкото при "звяра под прикритие" Aspire AS5755. Можете да използвате V5-551 без никакво притеснение. Дори и при сериозно натоварване на системата, температурата на корпуса едва ли ще надхвърли 35 градуса, а процесорът е в пълна безопасност при регистрираните 54-55 градуса, които са много далеч от критичната граница. Вградените високоговорители не могат да се похвалят с добро качество - звук се чува, но меломаните разбира се няма да останат доволни. Напълно в реда на нещата - това е много разпространена болест сред модерните лаптопи.
   В режим на изчакване батерията на Acer Aspire V5-551 издържа до 5 ч. и 30 мин., при сърфиране в Интернет (безжична връзка) - около 3 ч. и 20 мин., можете да гледате филм на DVD в продължение на около два часа и половина, а при сериозно натоварване и максимална яркост на екрана батерията на лаптопа издържа около 1 час и 20 минути.  
        

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire V5-551, цена

   Предимства. Практично матово покритие на корпуса, ефективна система за охлаждане, ноутбукът е тънък и сравнително лек, адекватна цена.
   Недостатъци. По-голямата част от тях могат да бъдат пренебрегнати, с оглед на цената - не е редно да имаме твърде високи изисквания към един бюджетен лаптоп. Все пак трябва да отбележим, че този V5 не е сред най-големите бързаци. Определено не би му навредило, ако беше оборудван с по-бърз хард диск. Не е зле и да се добави още RAM памет. Вентилаторите си вършат работата, но са малко шумни.
   Цената на Acer V5-551 зависи от конкретната конфигурация. Към момента на написване на ревюто описаната тук модификация на лаптопа се продава за около 850 лв.
   В случай, че твърдо сте решили да пренебрегнете това предложение на Acer, други модели можете да изберете на тази страница.
  
   Заключение
   Acer V5-551 е типичен бюджетен лаптоп. За много потребители той ще бъде приемлив избор - както за тези, които имат нужда от преносим компютър, но не разполагат с неограничени финанси, така и за тези, които намират за безсмислено да инвестират в мощен и лъскав ултрабук с фантастични характеристики, които реално няма да бъдат използвани. Разбира се, на пазара се предлагат и много други модели лаптопи - Acer не е единственият производител. Много добри бюджетни предложения имат и Asus, Toshiba, Samsung, HP и Dell. Не е толкова важно каква марка ноутбук или ултрабук ще изберете. Важното е моделът да отговаря на вашите изисквания. Преглеждайте внимателно предложенията на търговските сайтове, пък дано да попаднете на някоя изгодна оферта и да успеете да купите качествен лаптоп на възможно най-ниска цена.