Acer Aspire E1-531G review

автор: Марин Чучуков


Ревю на лаптоп Acer Aspire E1-531G

 

Acer Aspire E1-531G

 


   Acer E1-531G е сравнително евтин лаптоп, типичен образец от средния клас мобилни компютри. Тези от вас, които искат да си купят ноутбук, но разполагат с по-скромен бюджет, вероятно ще проявят интерес към този представител на серията Aspire. Трябва да сте наясно обаче - при тази ниска цена няма как да станете щастлив собственик на устройство с неограничени възможности...

   Лаптопът на Acer, който ще разгледаме в днешното ни ревю, изглежда достатъчно стилно и привлекателно. Подобно на всички останали модели от бюджетния клас, той има своите положителни черти, но не е лишен и от недостатъци. Дали Aspire E1 ще успее да заеме подобаващо място сред множеството модели, предлагани от конкурентите? Това зависи от представянето му в реални условия. Какви са неговите достойнства, както и мненията на потребителите, които вече са го закупили, ще узнаете след малко. Преди това нека погледнем как изглеждат параметрите на лаптопа "на хартия".

     

   Технически характеристики на Acer Aspire E1-531G

   Процесор: двуядрен Intel Pentium B960 2.2 GHz 2 MB Cache 
   RAM памет: 6 GB DDR3 1333 MHz
   Хард-диск: 750 GB SATA 5400 rpm
   Екран: 15.6 инча (~39.62 см), LED подсветка, 1366x768 пиксела
   Видеокарта: вградена Intel HD Graphics (базирана на Intel HD Graphics 2000)
   + NVIDIA GeForce GT 620M, 1 GB DDR3 собствена памет 
   Оптично устройство: двуслойно DVD записващо устройство
   Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 /b/g/n, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x3),
   4 в 1 четец за карти памет (SD, MMC, MS PRO, xD)
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - около 3 часа (в зависимост от

   натоварването)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 2.45 кг
   ОС: Linux

   Ако съдим по техническите характеристики, Acer E1-531G би трябвало да бъде напълно способен да се справи с обичайните ежедневни задачи в офиса, подходящ е за сърфиране в Интернет и за гледане на филми. Напълно е възможно дори да изиграете някоя и друга игра, стига да не е с твърде високи изисквания. Но, ако търсите мултимедиен лаптоп с по-голям екран и по-висока производителност, може би повече би ви допаднал моделът Aspire V3-771G. Наред с останалите предимства, негова отличителна черта е и 17.3 инчовият Full HD екран. Сега да се върнем към Aspire E1-531G. Дизайнът на лаптопа е класически, корпусът е със закръглени краища, което придава плавност на контурите и дори - известна елегантност. Качеството на сглобката е на прилично ниво, въпреки че за изработката на корпуса са използвани по-евтини материали. Не ме разбирайте погрешно - имам предвид, че е използвана пластмаса, а не, да речем, анодиран алуминий. Капакът е сив на цвят, но след като го отворите ще видите, че работната повърхност се разнообразява от сребрист панел. Весело. Никак не е весело изобилието на гланц обаче. Това решение на Acer никак не е практично, особено при ноутбук, за който се предполага, че ще бъде често изнасян извън дома. Впрочем, останалите производители на лаптопи не остават по-назад - и HP, и Asus, и Lenovo, Toshiba, Dell и т. н. имат подобни екземпляри.
   Екранът на Aspire E1-531G е с диагонал 15.6 и разделителна способност 1366x768 пиксела. Благодарение на гланцовото покритие цветовете изглеждат по-ярки и наситени, но медалът си има и обратна страна - ще имате възможността да се "радвате" на отражения и отблясъци при дневна или по-силна изкуствена светлина. Естествено, Acer са използвали евтина TN матрица, така че има какво да се желае от ъглите на видимост и точността на цветопредаването. От друга страна, този лаптоп не е предназначен за графични дизайнери, така че този недостатък може да бъде преглътнат. Повечето потребители са на мнение, че клавиатурата е достатъчно удобна, наличен е дори отделен цифров блок. Като недостатък обаче се отбелязва това, че при по-енергичен набор на текст панелът забележимо се огъва. Но това зависи до голяма степен и от вашия стил на писане. Ако сте от тези хора, които са свикнали зверски да "трополят" с клавишите - вероятно няма да останете доволни. Тачпадът е удобен и функционира адекватно. Тук - без забележки.
   Външният вид и здравината на корпуса са съществени фактори, но производителността на ноутбука в крайна сметка се определя от скритите във вътрешността "чаркове". Потребителите без никакви познания в тази област могат да прегледат публикацията, описваща накратко основните компоненти на лаптопа. Да видим, с какво може да се похвали героят на днешното ни ревю - бюджетният модел E1-531G на Acer. Маститите спецове вероятно ще направят кисела физиономия. Процесорът определено не е последен крясък на модата - двуядрен Intel Pentium B960, базиран на по-старата микроархитектура Sandy Bridge. Вградената видеокарта също отстъпва на по-модерните си посестрими. От друга страна, при по-сериозно натоварване за графиката отговаря дискретната видеокарта NVIDIA GeForce GT 620M. Това не е лош вариант, с оглед на предназначението на лаптопа, който не се води геймърски модел. Впрочем, на средни настройки спокойно можете да поиграете на FIFA 13. Батерията е 6-клетъчна, според официалните данни, предоставени от Acer, тя издържа до 4 часа, но това е вярно само при положение, че не натоварвате особено системата, а кротко сърфирате в Нета. При игра, или ако гледате филм с по-високо качество, можете да разчитате на около 1 час и 15 минути работа в автономен режим.
     

   Предимства и недостатъци на Acer E1-531G, цена

   Предимства: въпреки че е лаптоп от бюджетен клас, Acer Aspire E1 разполага с външна видеокарта, отличаваща се с прилична производителност, твърдият диск е с голям капацитет - 750 GB, наличните 6 GB DDR3 RAM памет са напълно достатъчни
за повечето потребители, ноутбукът е с добро охлаждане - дори при по-сериозно натоварване температурите рядко надхвърлят 65 градуса.
   Недостатъци: все пак има какво да се желае от качеството на материалите, използвани за изработката на корпуса, гланцовите повърхности добре съхраняват следи от пръсти и други замърсявания, екранът е с огледално покритие и евтина TN матрица, с характерните за технологията недостатъци (всъщност, това е обичайно явление при лаптопите от този клас, така че този недостатък можем да не го броим).
   Цената зависи от конкретната конфигурация. Най-евтиният вариант е 700-750 лв., по-мощните модификации с RAM до 8 GB, 1 TB твърд диск и инсталиран Windows естествено са по-скъпи - 900-950 лв. По принцип поръчката по Интернет позволява да се спести някой и друг лев, но ви съветвам да четете внимателно офертите на различните фирми. Обърнете внимание какво включва конкретната конфигурация, какви са допълнителните такси - само така ще можете да бъдете сигурни, че правите изгодна покупка.
  
   Заключение
   Реално погледнато, покупката на Acer Aspire E1-531G е добър вариант за хора, които не разполагат с достатъчно средства за ноутбук от висок клас. Отзивите на потребителите, които вече са го закупили, са предимно положителни. Преобладава мнението, че за цената си лаптопът е достатъчно добър. Оплакват се тези хора, които имат навика да търсят под вола качествен лаптоп за нищо пари. Ако сте реалисти и търсите сравнително евтин мобилен компютър, подходящ както за работа, така и за развлечения - обърнете внимание на този модел на Acer. Разбира се, не бива да очаквате чудеса и в случай, че сте запален геймър или работите с по-ресурсоемки програми - следва да потърсите щастието другаде. Още ревюта и (надявам се) полезни статии за лаптопите можете да изберете от Съдържанието.