Acer Aspire V3-771G review

автор: Марин Чучуков


Ревю на мултимедиен лаптоп

Acer V3-771G


Acer Aspire V3-771G

    
   Моделът Aspire V3-771G на Acer е поредният опит на тайванската компания да предложи на потребителите лаптоп с впечатляващи характеристики, който при това да бъде и достатъчно евтин, в сравнение с аналогичните предложения на конкурентите. Според специалистите лаптопите от серията V3 на Acer се позиционират като универсални мултимедийни устройства, с отлично съотношение между производителност, качество на изработка и функционалност, от една страна, в съчетание с атрактивна цена - от друга. И така, в днешното ревю, посветено на Acer V3-771G, ще се опитаме да изясним - доколко е възможно да се създаде мощен и качествен лаптоп от висок клас, като същевременно цената се запази достатъчно ниска...


   Технически характеристики на Acer Aspire V3-771G

   Процесор: Intel Core i5-3210M Ivy Bridge 2.5 GHz, up to 3.1 GHz 3 MB Cache 
   RAM памет: 4 GB DDR3 1600 MHz
   Хард-диск: 750 GB SATA 5400 rpm
   Екран: 17.3 инча (~43.94 см), LED подсветка,  

   1920×1080 пиксела (Full HD)
   Видео карта: Intel HD Graphics 4000 (вградена) +  

   NVIDIA GeForce GT650M, 2 GB DDR3 собствена памет 
   Оптично устройство: BluRay Combo (BluRay четящо и DVD четящо/записващо)
   Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x2), USB 3.0 (x2), Multi Media Card Reader
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3.30 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 3.2 кг
   ОС: Linux

   Acer Aspire V3 очевидно е ноутбук ориентиран към потребителите, които ценят мобилността, но едновременно с това имат нужда и от достатъчно висока производителност. На фона на популярните напоследък ултратънки и леки модели, тези 3.2 килограма може би ви се струват множко. Но, съгласете се - теглото не е чак толкова голямо, като вземем предвид това, че говорим за напълно функционален лаптоп, разполагащ със 17.3-инчов екран, външна видеокарта, оптично устройство и 6-клетъчна батерия. В случай, че мобилността ви е главен приоритет, като при това държите и на стилния дизайн - може би интерес за вас ще представлява компактният ултрабук Aspire S5.
   Но, нека да се върнем към героя на днешния ни обзор - Acer V3-771G. Корпусът е изработен от достатъчно здрава пластмаса, която, за разлика от много други модели, не изглежда "евтино" (в лошия смисъл на думата). Потребителите закупили този модел обаче ще имат съмнителното удоволствие да се радват на достатъчно количество гланц - характерна черта на голяма част от съвременните лаптопи. Красиво, но не и практично - налага се да държите в готовност ако не пълен комплект средства за почистване, то поне една микрофибърна кърпичка. Радва приличният набор конектори - HDMI, за всеки случай - VGA, 2 броя USB 3.0 и още 2 броя - USB 2.0, ноутбукът разполага дори с Blu-ray оптично устройство. След като отстраните капака на дъното получавате достъп до 4-те слота за оперативна памет, при желание можете да замените твърдия диск, в случай, че не ви удовлетворяват неговите 5400 оборота в минута.
   Клавиатурата е островен тип, самите клавиши са достатъчно големи - 15x15 мм. Наличен е и отделен цифров блок. Тук - без особени забележки. Тъчпадът на моменти не реагира адекватно, но така или иначе, повечето потребители предпочитат да използват мишка. Донякъде разочарова липсата на подсветка на клавиатурата - приятна и полезна екстра при по-престижните лаптопи, а нали в техните редици се опитва да се впише и нашият V3-771G. Приятно впечатление прави високата разделителна способност на екрана - Full HD (1920×1080 пиксела), като при това той е с матово покритие. Това е голям плюс, на фона на повечето модели, които са с по-ниска резолюция и с гланцово покритие на екрана, често довеждащо до появата на отблясъци и отражения, които пречат на комфортната работа при по-силна дневна или изкуствена светлина. Както при филмите, така и при игрите ще можете да се насладите на картина с висока детайлност. Като стана дума за игри - този модел на Acer е снабден с прилична видео карта от среден клас - GeForce GT650M, разполагаща с 2 GB собствена памет (подробна техническа информация за тази видео карта можете да получите от официалния сайт). Използваната технология Optimus позволява на ноутбука интелигентно да прецени дали да я използва нея, или вградената Intel HD Graphics 4000 (в случаите, при които има възможност да се пести енергия, без това да се отразява на изпълнението на текущите задачи).
   Както благодарение на ефективната система за охлаждане, така и благодарение на по-големия обем на корпуса, Acer V3-771G поддържа ниско ниво на температурите дори и при по-сериозно натоварване. Процесорът се нагрява максимум до около 70 градуса, видео картата - до 60-65, а корпусът - до 30 - 35 градуса (значително под критичните нива). Това наистина не може да не ни радва, тъй като високите температури са главен враг на чувствителните компоненти във вътрешността на лаптопа. Определено при този модел на Acer няма да имате такива проблеми, както при получилия противоречиви отзиви Aspire AS5755G.
   Вградената аудиосистема е със сертификат Dolby Home Theater и предлага напълно приемливо качество на звука. И тук - без забележки. Възможността за работа в автономен режим при подобен клас лаптопи не е критичен фактор (тъй като тук очевидно мобилността не е водеща). Все пак не е изключено да ви се наложи да използвате ноутбука без възможност за достъп до ел. мрежа. Батерията на този Acer V3 е 6-клетъчна, в режим на активно сърфиране в Интернет при използване на WiFi лаптопът издържа около 2,5 - 3 часа, при гледане на филм с високо качество, или при по-взискателна откъм ресурси игра - час - час и половина максимум. Общо взето - в границите на нормалното за лаптоп с подобни параметри.
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire V3-771G, цена

   Предимства: елегантен дизайн, голям 17 инчов екран с висока разделителна способност - 1920x1080 пиксела (Full HD), системата е с достатъчно висока производителност, ефективна охлаждаща система, приличен набор конектори, включително Bluetooth 4.0 и четец на карти, Blu-ray оптично устройство, сравнително ниска цена.
   Недостатъци: има какво да се желае от качествата на тъчпада, конекторите са разположени твърде близо един до друг и до основата на корпуса, клавиатурата е без подсветка.
   Цената на тази конкретна модификация на Acer V3-771G към момента на написване на ревюто е около 1390 лв. Това никак не е много, с оглед на техническите характеристики и несъмнените достойнства на ноутбука. Разбира се, ако смятате, че не ви е необходима чак толкова мощна машина - винаги можете да си изберете някой от по-скромните модели на Acer (или на някоя от другите компании - производители на лаптопи). Също така, потребителите с повечко опит могат да се насочат и към закупуването на употребяван ноутбук. На читателите, които не се чувстват достатъчно сигурно в тези води, препоръчвам да прегледат статията описваща видовете лаптопи втора ръка
  
   Заключение
   Очевидна е идеята на Acer е да спечелят симпатиите на потребителите, предоставяйки по-висока производителност, съчетана с привлекателен дизайн, като при това техният ноутбук е на по-ниска цена, в сравнение с аналогичните предложения на конкурентите. Трябва да признаем - и този път тайванците успяха да създадат модел, клонящ с цената си към бюджетния клас лаптопи и същевременно предлагащ технически характеристики, които са запазена територия за доста по-скъпи машини. Накратко, Acer Aspire V3-771G е лаптоп, който заслужава да му обърнете сериозно внимание. Все пак не забравяйте, че на пазара се предлагат модификации, които съществено се различават по своите параметри. Може да попаднете на конфигурация с по-мощния Intel Core i7 процесор, с по-голям обем RAM памет, с инсталирана ОС Windows 7 или с друг хард-диск или дори с SSD. Цената на лаптопа съответно достига до около 1900 лв. Затова, ако Acer V3 ви е хванал окото и сте на път да го закупите - внимателно преглеждайте обявите в Интернет и много внимателно четете какво включва конкретната модификация и какво получавате в крайна сметка срещу обявената в дадения търговски сайт цена. Приключваме днешното ревю на Acer V3-771G с пожеланието да попаднете на възможно най-изгодната за вас оферта. Още ревюта на лаптопи и полезни статии можете да изберете от Съдържанието.