Acer Aspire S3-391 review

автор: Марин Чучуков

Ревю на лаптоп Acer Aspire S3-391


Acer S3-391


   Изящният ултрабук Aspire S3 е сериозен конкурент на популярните модели на другите компании, произвеждащи лаптопи. Освен красивия дизайн, сред особеностите на този лаптоп на Acer следва да отбележим вградената видео карта с достатъчно висока производителност и процесорът от трето поколение с намален разход на електроенергия...

   Acer Aspire S3 е първият ултрабук на компанията и бе представен на изложението IFA през 2011 г., а наскоро на пазара се появи обновената модификация S3-391. Първите впечатления от външния вид на лаптопа са изцяло положителни. Той наистина е много стилен, дори може да се каже - изискан. Корпусът е с приятни плавни линии, покритието е алуминиево, цвят "шампанско". За разлика от модела Aspire V3-571G, разгледан в миналото ревю, при Acer S3-391 няма нужда да се безпокоите толкова за отпечатъците от пръсти и други замърсявания по корпуса. Наред с малкото тегло, това е едно от несъмнените достойнства на този ултрабук. Преди да преминем към описанието на техническите характеристики, ако имате нужда - прегледайте набързо статията "Устройство на лаптопа".


   Технически характеристики на Acer Aspire S3-391:

   Процесор: Intel Core i5-3317U Ivy Bridge 1.7GHz (up to 2.7GHz) 3MB Cache
   Рам памет: 4GB DDR3
   Хард-диск: 520GB (500GB HDD 5 400 rpm + 20GB SSD)
   Екран: TN матрица, 13.3 инча (~33.78 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD Graphics 4000 (вградена)
   Оптично устройство: -
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11a/b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: -
   Конектори: HDMI, USB 3.0 (x2), 2-in-1 SD/MMC Cardreader
   Батерия: 3-клетъчна литиево-полимерна, средна издръжливост 4-7 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 1,35 кг
   ОС: Win7 Home Premium (64-bit)

   Препоръчвам ви при покупката на лаптоп да обръщате внимание на техническото описание. Не се учудвайте, когато видите един и същ модел на цени, които се различават с 200-300 лева. Не бързайте да купите "по-евтиния" и не ругайте "ония другите скъпчии". Разбира се, различните магазини слагат различна надценка, но не намирате ли, че разлика от 300 и повече лева е странна? Причината е, че почти всеки модел лаптоп се предлага в различни модификации, с различни компоненти. Така например, представеният в това ревю ултрабук S3-391 можете да купите с по-мощния процесор Intel Core i7-3517M, с по-слаба видеокарта Intel HD Graphics 3000, обемът и видът на хард-диска също може да бъде различен. Цената на един лаптоп зависи от редица фактори, на които следва да се обърне внимание. Ако за първи път ви предстои покупка на такова чудо - погледнете статията "Как да купим лаптоп".  
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire S3-391, цена

   Ултрабукът на Acer, както и всеки друг лаптоп, има своите предимства и недостатъци. Преди да поговорим за тях обаче, нека уточним един важен момент. Колкото и да е относително понятието "ултрабук", то носи някакъв смисъл. В уводната статия се изказах малко остро по адрес на любителите на засуканата терминология, но тук не става дума за това. Независимо от глупавите спорове, които водят домораслите "спецове" по форумите (кое е по-правилно - "лаптоп" или "ноутбук" и т. н.), понятието ултрабук подсказва за предназначението на този лаптоп. С модела Aspire S3 разработчиците на Acer се прицелват в точно определена група потребители. Затова има и тънкости при определянето на предимствата и недостатъците на S3-391 и не всичко е въпрос на лична гледна точка. Важно е обективно да преценим какво е предназначението на лаптопа. Ориентиран е към бизнес-потребители, които търсят съчетание между стилен дизайн и висока мобилност. Максимално високата производителност в този случай не е приоритет. С оглед на предназначението, инженерите са се отказали от редица компоненти. Не се възмущавайте, че при даден модел видео картата е вградена, че няма DVD устройство или мрежова карта, а помислете първо - за какви задачи е предназначен лаптопа. Ако търсите модел с по-голям диагонал на екрана, с мощна видеокарта, подходяща за игри - погледнете ревюто на модела M3-581TG. Той има някои недостатъци, но може би за вас няма да са от критично значение.
   Сред предимствата на разглеждания днес S3-391, освен естетичния вид, ниското тегло и здравината на корпуса, можем да отбележим и удачното разположение на вентилационната решетка. Тя е в задната част на лаптопа, така че топлият въздух няма да ви вее неприятно в лицето. Системата за охлаждане е достатъчно ефективна, температурата на корпуса и във вътрешността на лаптопа не надвишава допустимите стойности. Клавиатурата и тачпадът са сравнително удобни и функционални, с тази забележка, че бутоните със стрелките биха могли да бъдат по-големи.
   Обективно погледнато, недостатъците на този ултрабук не са много. Известно неудобство може да предизвика разположението на бутона за включване (точно на "сгъвката" на лаптопа), но се свиква. По-сериозни претенции можем да имаме към разположението на портовете - те са в задната част и използването им не е много комфортно. Озвучителната система не е лоша като за лаптоп с такива размери и дебелина на корпуса, но отново - можеше да се обмислят нещата по-добре. Отворите на високоговорителите са разположени в долната половина на лаптопа (на дъното), което естествено отнема от силата на звука.
   Цена на Acer Aspire S3-391. Както споменахме, цената на ултрабука зависи от надценката в различните магазини, но и от вида на компонентите и варира от 1 400
до 1 900 лв. По принцип Интернет магазините предлагат лаптопите по-евтино от големите вериги за техника, но ви съветвам да четете внимателно обявите. Това ще ви помогне да избегнете недоразумения, свързани с разликите в техническите характеристики на предлаганите модификации.
  
   Накратко, виждаме един практичен и същевременно - елегантен лаптоп, подходящ за динамични хора, които държат на стила. В случай, че ултрабукът Acer Aspire S3-391 не ви допада, можете да потърсите модел с друга марка , но все пак - не бързайте да го
подминавате, защото и "съперниците", произведени например от Asus или Toshiba, имат своите недостатъци.

   Още статии - от Съдържанието.