Acer Aspire V3-571G review

автор: Марин Чучуков


Ревю на лаптоп Acer Aspire V3-571G



Acer Aspire V3-571G



   Моделът V3-571G на Acer от 2012 година е запомнящ се представител на серията Aspire. Ако не сте твърде взискателни и търсите съчетание между стилен дизайн и прилична производителност - обърнете внимание на този елегантен лаптоп...


   Acer Aspire V3-571G е замислен като сравнително евтин заместител на домашния компютър, добра алтернатива е и на по-скъпите мултимедийни лаптопи. В случай, че ви харесва техниката с гланцова повърхност тип "черно пиано" и имате възможност и желание да я поддържате - Aspire V3-571G е точно за вас. Компанията Acer успешно се конкурира с останалите производители на лаптопи не само заради сравнително ниските си цени, но и заради приемливия баланс на компонентите, използвани в нейните модели. Вярно е, известна част от професионалистите имат резерви към продукцията на тайванската корпорация, но повечето "обикновени" потребители са напълно доволни от предлаганото качество, още повече, че Acer произвежда модели за всеки вкус и джоб. Преди да продължим нататък с ревюто на
V3-571G, бих препоръчал на тези от вас, които нямат особен опит в покупката на мобилни компютри, първо да прегледат статията
"Как да изберем лаптоп". Тя ще ви даде нужната начална информация и ще ви помогне да се ориентирате в основните параметри на лаптопите. Това съответно ще ви помогне да прецените, в каква степен V3-571G е подходящ избор за вас.


   Технически характеристики на Acer Aspire V3-571G:

   Процесор: Intel Core i5-3210M 2.5/3.10GHz 3MB Cache
   Рам памет: 6GB DDR3
   Хард-диск: 750GB
   Екран: TN матрица, 15.6 инча (~39.6 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: NVIDIA GeForce GT 640M, 2GB DDR3
   Оптично устройство: DVD RW Super Multi DL
   Безжична карта: Wireless 802.11B/G/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x2), USB 3.0, Multi-in-1 Cardreader   
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост 4,5 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.3 Mpixel
   Тегло: 2,6 кг
   ОС: Win7 Home Premium (64-bit)

   Обърнете внимание - можете да попаднете на различни модификации на V3-571G, които се различават по обема RAM памет, видео картата, процесора (може да бъде i3, i5 или i7). В някои случаи е инсталирана различна операционна система, например Windows 7 Home Basic или Linux. Затова, когато преглеждате обявите в Интернет - четете внимателно и не се ръководете само от по-ниската цена на лаптопа. Ако за първи път купувате такъв вид техника, прегледайте и тези съвети за покупка на лаптоп.
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire V3-571G, цена

   Дизайнът на този модел на Acer наистина привлича погледа. Постигнато е удивително съчетание между минималистичната концепция (тънък, със строги и елегантни линии) и "лъскавия" външен вид (черен гланц, комбиниран със сребристи повърхности). Дали е предимство, или недостатък - всеки решава сам за себе си. Определено обаче няма да е добра идея да носите лаптопа със себе си "на по бира". Гланцовата повърхност лесно се драска и замърсява, Aspire V3-571G е по-скоро модел, предназначен за домашно ползване.
   Сред предимствата на V3-571G потребителите отбелязват лесния достъп до слотовете за памет, практичната и удобна клавиатура, качествената пластмаса на корпуса (въпреки че според мен на места е твърде гъвкава - би могла да бъде по-твърда и плътна). Високоговорителите са с добро качество, звукът е силен и ясен. Има какво да се желае от басовете, но това е недостатък на всички съвременни лаптопи от този клас. Практично допълнение е вградената камера, радва и добавянето на USB 3.0. Също така можем да приветстваме и увеличения капацитет на хард-диска. Acer V3-571G, според проведените тестове, показва достатъчно висока производителност и добър баланс на компонентите.
   Като недостатък на този лаптоп от серията Aspire се посочва редуцирането на отворите за вентилация, което води до намаляване ефективността на охлаждането. Потребителите без опит трябва да внимават, особено ако изберат модел с по-мощен процесор и видео карта. Температурите могат да надхвърлят 80 градуса, това разбира се не е крайната критична граница, но малко по малко съкращава живота на тези капризни детайли. За да удължите експлоатационния цикъл на Acer V3 е добре да ограничите използването му за игри (става дума най-вече за заглавия с "тежка" графика, взискателни откъм ресурси). Вариант е да помислите евентуално и за допълнително охлаждане на лаптопа - продават се някои доста удачни модели подложки, които вършат нелоша работа. Към недостатъците на V3-571G може да се причисли и типа на екрана. TN дисплеите са със стеснени ъгли на видимост и неточно цветопредаване. Впрочем, използването на друг тип панел би довело до повишаване на цената на модела, а той в крайна сметка не е предназначен за професионални дизайнери. Гланцовото покритие на екрана пък дава неприятни отблясъци при силна дневна светлина (от друга страна, прави цветовете да изглеждат по-наситени и ярки). Всъщност, лаптопите от този клас, независимо от марката и модела, масово са с такива дисплеи, така че особени претенции към Acer не можем да имаме. Както се казва - това се случва и в най-добрите семейства (и при Lenovo, и при Dell, и при Toshiba и Asus и т. н.).
   Цена на Acer Aspire V3-571G. Лаптопът се продава на цена в диапазона 1 100 - 1 480 лв., в зависимост от компонентите (дали процесорът и видеокартата са от по-висок или по-нисък клас, обем памет) и инсталираната операционна система. Също така цената зависи и от това, дали ще искате застраховка и удължаване на гаранцията. За актуални промоции и изгодни оферти можете да проверите сайтовете на надеждните Интернет-магазини, но избирайте внимателно.


   Подобно на разгледания миналият път Acer M3-581TG, както впрочем и всеки друг лаптоп, Acer Aspire V3-571G има своите недостатъци, но никой от тях не е критичен. Ако търсите лаптоп с добър баланс на компонентите, прилична производителност и стилен дизайн за домашно ползване - помислете, дали да не купите този модел.
   Още статии с полезни съвети и ревюта на лаптопи можете да изберете от

Съдържанието.