Лаптоп или ноутбук

автор: Марин Чучуков
  

За ноутбука и лаптопа

 


   
   Преди да преминем към ревютата на различните модели лаптопи на Acer е наложително да се направи кратко, но важно въведение в темата. И така - нека първо да уточним, що е то - лаптоп и по какво се отличава от ноутбука...

   Наистина, преди да стане дума за постиженията и неуспехите на корпорацията Acer, е добре да се уточни какво означава терминът "лаптоп". Лаптопите отдавна не са "чудо невиждано" - вече и малките деца ги получават като подарък за Коледа или за Рождения ден. Въпреки това все още има хора, които търсят под вола теле и спорят до посиняване - какво означава думата лаптоп, какъв е нейният произход, кога може да се използва и кога - не.
   Laptop е двусъставна дума. Който желае - може да провери, какви са значенията на английските думи lap и top. Най-настойчивите могат да издирят дори сведения кой, кога, къде и по какъв повод за първи път въвежда понятието "лаптопи". Надявам се обаче, всички ще се съгласят - тази чуждица обикновено се превежда (с други чуждици) като "портативен компютър". Или - преносим компютър, или - мобилен компютър. Дотук добре...
   А каква е разликата между лаптоп и ноутбук? А що е то нетбук? А не трябва ли да е с две "у" - ноутбуук? А ултрабук, а планшет, а таблет... Става интересно! Който иска - може да развява знамена, който иска - може да вади томахавки и гаечни ключове, който иска - може да вади речници, схеми, помагала по математика, буквари... За мен например, ноутбук и лаптоп са синоними. Лаптоп същевременно е по-общо понятие и отлично може да се използва в повечето случаи като заместител на голяма част от изброените по-горе (независимо дали са с едно, две или три "у").
   Да, сега някои особено нервни граждани вероятно ще наместят сърдито очилата на носа си и ще размахат пръст: "Лаптоп и ноутбук са съвсем различни неща, да не говорим за нетбука. Още Архимед неоспоримо доказва по експериментален път, че..." Архимед много неща е доказал, всички много го уважават, обаче ноутбука си е лаптоп. И всички тези спорове са напълно ненужни. Думата лаптоп е по-кратка от съчетанието "портативен компютър", за повечето хора е достатъчно удобна и (почти) всеки може да направи някаква асоциация, когато я чуе. Останалото е словесна еквилибристика. Производителите постоянно се опитват да впечатлят своите клиенти с потресаващи цифри в характеристиките и интригуващи добавки към наименованията на моделите. Роят се и названията на самите мобилни компютри. Заринахме се с "ултра", "супер", "про", "тачпад", "тачскрийн", "Андроид", "Йога", "Алиен", "Йода", "Малиен" и др. подобни (добре де, последните две си ги измислих). Acer не изостават от конкурентите в използването на тези засукани наименования, но не са и пионери в това начинание.
   За някого може да е изключително приятно да ги използва и да показва колко е "навътре" в темата за лаптопите. Сигурно има и хора, на които им плащат, за да ги измислят тия впечатляващи названия. Един художник нямал кърпичка под ръка, та си избърсал носа с парче платно. Негов познат го отмъкнал (платното, не носа) и след една седмица "уникалното произведение на изкуството" било продадено на търг за 999 000 под името "Зората на човечеството", а критиците се надпреварвали да коментират оригиналния замисъл и обменяли впечатления за колорита, силата на импресията и ярко изразения душевен катарзис на твореца... Да не забравя да вметна - в случай, че не намерите тук цялата информация, която ви интересува, можете да прегледате и Съдържанието на блога. Сега да продължим с важния въпрос по какво се различават ноутбука и лаптопа.

   Лаптоп или ноутбук - каква е разликата?

   Независимо от това, дали ни харесва, терминът лаптоп често се използва като общо название на отделните разновидности преносими компютри. Не споря - различия има, но границата между тях постоянно изтънява. Появяват се хибридни екземпляри, които все по-трудно могат да се причислят към една или друга подкатегория.
   За да не останат напълно разочаровани най-любознателните читатели - ето едно твърдение (което според мен не е вярно): "Ноутбук и лаптоп са две коренно различни
понятия. Лаптопите са замислени като пълноценен заместител на домашния компютър, но същевременно имат предимството, че са мобилни. Ноутбукът осигурява още по-голяма мобилност, в съчетание с достатъчно мощност". Това са изводите, направени в дълга и подробна статия, посветена на разликата между лаптопа и ноутбука. Без коментар.
   Но, ето ви две условни класификации, които може и да са ви от полза.
   Според диагонала на екрана:
   - 17 инча и повече - "заместители на домашния компютър" (англ. Desktop Replacement). Тези преносими компютри са най-масивни, но и най-мощни, с пълен набор компоненти, добро охлаждане. Вероятно те се смятат за лаптопи в тесния смисъл на думата.
   - 14-16 инча - това са масовите модели. Как да ги наричате - ноутбук или лаптоп - изберете си вие. Приемливи габарити, добро ниво на производителност.
   - 11-13,3 инча - тези модели обикновено се наричат "субноутбук".
   - 9-11 инча - "ултрапортативен ноутбук".
   - 7-12,1 инча (без DVD или др. подобно устройство) - нетбук.
   - Устройства с диагонал на екрана по-малък от 7 инча - Handheld PC, компютър, който се побира на човешка длан. Последните 4 разновидности са с прогресивно повишаваща се мобилност, съответно - понижаваща се производителност.
   Класификация въз основа на предназначението и техническите характеристики:
   - Бюджетни лаптопи - ниска цена, но и ограничени възможности.
   - Среден клас - обединява модели със сравнително добро съотношение цена-качество.
   - Бизнес-лаптопи - спадат към средния клас, но са с по-строг дизайн, използват се по-качествени материали. Някои модели са снабдени с мощни професионални видеокарти.
   - Мултимедийни лаптопи - с универсално приложение, процесорът и видеокартата обикновено са от среден клас.
   - Геймърски лаптопи - процесорът е с висока производителност, видеокартата е много по-мощна.
   - Имиджови лаптопи - отличават се с оригиналния си дизайн. Използват се стомана, алуминий и други по-нестандартни материали, корпусът може да е декориран със злато, сребро, скъпоценни камъни.
   - Модели със сензорен дисплей.
   - Лаптопи с повишена защита - те са с повишена резистентност към удари и вибрации, без проблеми работят при висока запрашеност и влажност. При тях се използват специални компоненти, устойчиви на неблагоприятни условия. Не са много мобилни, но са много здрави. И много скъпи.
   Наскоро попаднах на модел на Acer, определен като геймърски ултрабук... Утре може да се появи още някакъв -бук, или дъб, или бор... Накратко, в нашите ревюта ще използваме понятието лаптоп, а който има желание - може да продължава да размахва пръст и да ни критикува за липсата на професионализъм. Аз лично нямам проблем да използвам названието лаптоп за модели, които се водят ноутбук, тъй като принципна разлика не виждам. Е, добре де, ще си призная. Предпочитам да използвам думата лаптоп, защото не съм сигурен как е ноутбук в множествено число... :)