Acer Aspire One 725 review

автор: Марин Чучуков

Ревю на лаптоп Acer Aspire One 725



Acer Aspire One 725


   Търсите компактен и евтин лаптоп на Acer, модел от 2012 година? Хоп - и готово! Можете да си купите на промоция нетбука Aspire One 725. Цената наистина е примамлива, но какво получаваме срещу парите си? Да видим...

   Според рекламните анонси, Acer Aspire One 725 е отличен нетбук, способен да се справи с всякакъв род задачи, подходящ и за игри, и за гледане на филми. Странно, защо тогава по форумите попадаме на коментари от сорта "Аз ще разбера, къде живее тоя продавач-консултант, който ми го пробута, ще го причакам някоя вечер и ще му го пъхна тоя лаптоп в..." (сещате се). Е, не бързайте с изводите. Както е казал поетът - разни хора - разни идио... идеали. В действителност хората обичат да обвиняват околните, а не се замислят за собствените си грешки. Да започнем с това, че рекламата на всеки продукт (не само на Aspire One 725) затова съществува - да ви убеди да го купите. Естествено, че всичко е разрисувано в цветовете на дъгата и изглежда по-прекрасно, отколкото е в действителност. Освен това, както споменахме в ревюто на Acer S3-391, винаги трябва да си даваме сметка за предназначението на лаптопа, както и да вземем под внимание неговия клас. Героят на днешното ревю се позиционира като бюджетен нетбук, с всички произтичащи от това последствия. Да разгледаме като за начало, какви са неговите техническите параметри.

   Технически характеристики на Acer Aspire One 725:

   Процесор: AMD Fusion Dual-Core C-60 1GHz (up to 1.33GHz) 1MB Cache
   Рам памет: 4GB DDR3
   Хард-диск: 500GB SATA 5 400 rpm
   Екран: TN матрица, 11.6 инча (~29.46 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: ATI Radeon HD6290M 256MB (вградена)
   Оптично устройство: -
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11a/b/g/N
   Мрежова карта: 10/100 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x2), USB 3.0 (x1), 5-in-1 Cardreader
   Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 0.3 Mpixel
   Тегло: 1,2 кг
   ОС: LINUX

   По-напредналите потребители могат да направят някакви първоначални заключения въз основа на техническите характеристики на лаптопа, а в случай, че не сте от тях - можете да погледнете публикацията "Избор на лаптоп". Имайте предвид обаче - не винаги техническото описание дава пълна представа за качествата на продукта. И да не пропусна - често се случва един и същ модел да се предлага в различни модификации, които се различават по своите компоненти (а това естествено се отразява върху качествата и върху цената).   
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire One 725, цена

   Нетбукът на Acer се отличава със спретнат дизайн, приятен за окото. Цветът на корпуса може да бъде "карибско синьо" или "вулканично черно" (много красиви названия, спор няма). При първия вариант отпечатъците от пръсти върху капака на лаптопа ще се забелязват в по-малка степен. Вътрешната повърхност и в двата случая е матово черна, така че особени грижи няма да имате. Е, освен ако нямате навика да си оставяте баничката и бозата върху лаптопа, докато преглеждате сутрешните новини. Преди да поговорим сериозно за предимствата и недостатъците на този лаптоп от серията Aspire One на Acer, нека още веднъж да припомним - представеният в днешното ревю преносим компютър се води нетбук. Това естествено определя и неговите функционални възможности и качества.
   Сред предимствата на Aspire One 725 следва да посочим приличното качество и здравината на материалите, от които е изработен неговият корпус. Определено лаптопът не е от най-паянтовите. Видео картата също никак не е лоша, като за мобилен компютър от този клас. Можете да свържете лаптопа с по-голям дисплей през HDMI конектора и напълно комфортно да гледате клипове или някой интересен филм на по-голям екран. Радва наличието на порт USB 3.0, няколко пъти по-бърз от стария стандарт, в някои случаи може да ви потрябва и аналоговия VGA вход. И да - този нетбук на Acer наистина ви осигурява висока мобилност, благодарение на компактните си размери и ниското тегло. Охладителната система работи достатъчно тихо, в това отношение също никакви забележки няма да имате. Сред предимствата можем да посочим и функционалния четец на карти и приличния капацитет на хард-диска (отново - имайки предвид ниската цена на лаптопа).
   Да преминем към недостатъците на модела на Acer. Много потребители, които имат по-богат опит с лаптопите, не са особено впечатлени от клавиатурата, най-често се критикуват бутоните със стрелките. Забележки предизвиква и гланцовото покритие на екрана, което в съчетание със средната по сила LED подсветка, затруднява използването на нетбука на открито при по-силна дневна светлина. Ъглите на видимост също са ограничени (впрочем, не виждам, какво друго може да се очаква от евтина TN матрица). Като сериозен недостатък се посочва и слабият процесор. По отзивите на някои потребители лаптопът "се мъчи" по 30 секунди, докато отвори по-голям видео файл. Батерията също би могла да бъде с по-висока издръжливост. В автономен режим криво-ляво може да се изгледа най-много един филм. Озвучителната система не е много мощна, корпусът се нагрява забележимо и температурата надхвърля смятаните за приемливи 32 градуса. От друга страна - трудно ще намерите модел, който да няма същите проблеми, независимо от това, дали е Acer, ASUS, Toshiba или DELL.
   Ако изброените недостатъци ви се струват твърде сериозни, а ви се иска да купите мощна машина на ниска цена - можете да помислите за лаптоп втора употреба. В такъв случай може да ви е от полза статията със съвети как да изберем употребяван лаптоп. А като стана дума за цената - Acer Aspire One 725 се продава на цени от 559 до 599 лева, в зависимост от компонентите на конкретната модификация и надценката на различните магазини.

   Заключение. Лаптопът на Acer всъщност не е толкова лош. За пореден път - помислете, какво е неговото предназначение. Това е нетбук. Не може да искате висока производителност от такъв мъник, при това - толкова евтин. Задачата му е да ви осигури връзка с Интернет, с което отлично се справя - има си и безжична и мрежова карта. Можете да изгледате някой клип, да послушате музика. Справя се и с основните офис приложения. Наистина, на тази цена не можем да очакваме кой знае какво повече. Накратко, Acer Aspire One 725 е евтин и същевременно - достатъчно компактен и практичен нетбук от бюджетен клас, който добре пасва на всяка чанта и на всеки джоб. Цената от 559 лева е промоционална в една от големите вериги за техника и е най-ниската, която намерих към момента на написване на ревюто. Възможно е обаче да купите Aspire One 725 и на по-ниска цена, така че преглеждайте офертите в Интернет, пък дано да имате късмет!  

   Още статии - от Съдържанието.