Acer AS5749 review

автор: Марин Чучуков

Ревю на лаптоп Acer Aspire AS5749



Acer AS5749



   Моделите Acer AS5749 са представители на бюджетния клас лаптопи от серията Aspire на тайванския производител. Дизайнът им е по-скоро консервативен, но в случая не се залага на запомнящия се изтънчен вид, а на добрия баланс на компонентите и практичността на лаптопа...


   В последните години лаптопите на Acer се радват на все по-голяма популярност именно благодарение на голямото разнообразие от модели, отговарящи на всеки вкус и джоб. След като в миналото ревю разгледахме нетбука Aspire One 725, предлагащ висока мобилност в съчетание със стилен дизайн, днес ще обърнем внимание на скромния на вид работяга Acer 5749. Лаптопът се предлага в няколко модификации, различаващи се по своите характеристики и цена. В тази връзка, за пореден път ще ви препоръчам при покупката да не се ръководите единствено от цената, но и внимателно да четете описанието, тъй като разликите в "съдържанието" на ноутбука определят и възможностите на конкретния модел.

   Технически характеристики на Acer Aspire AS5749:

   Процесор: Intel Core i3-2350M 2.3GHz 3MB Cache 
   Рам памет: 4GB DDR3
   Хард-диск: 500GB SATA 5400 rpm
   Екран: TN матрица, 15.6 инча (~39.6 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD 3000 up to 1696MB (вградена) 
   Оптично устройство: DWD RW
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11a/b/g/Draft-N
   Мрежова карта: 10/100 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 2.0 (x3), 2-in-1 Cardreader (SD/MMC)
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 0.3 Mpixel
   Тегло: 2,4/2,6 кг
   ОС: LINUX

   Както казахме, техническите параметри са от определящо значение за качествата и производителността на лаптопа. В случай, че за първи път избирате лаптоп и някои термини не са ви достатъчно ясни, сигурно ще ви е от полза да се запознаете малко по-подробно с основните компоненти на лаптопа. Сега да продължим с ревюто на Acer AS5749.
  

   Предимства и недостатъци на Acer Aspire AS5749, цена

   Преди да стане дума за недостатъците и достойнствата на този модел на Acer - едно кратко, но важно уточнение. Ще е интересно да узнаете, че в момента негова модификация се предлага в една от големите търговски вериги на много изгодна цена, но в рекламната брошура под описанието стои подозрителният надпис "Factory reconditioned". Демек - "освежен" от производителя. С други думи, тези лаптопи са били изтеглени от търговската мрежа поради някаква причина, отстранен е някакъв дефект и след като са минали (строг) качествен контрол, отново са пуснати в продажба. Това ви дава възможност да купите Acer 5749 по-евтино, но дали ниската цена си заслужава риска? Всъщност, особен риск няма. Напълно е възможно тези лаптопи на Acer въобще да не са имали дефект (за справка - публикацията, посветена на лаптопите "втора ръка"). Наистина, етикетът "Factory reconditioned" (вариант - "Factory refurbished") не е повод за безпокойство, а възможност за изгодна сделка. Обикновено подобни партиди минават по-строг контрол от лаптопите, пуснати в продажба по обичайния ред. Разбира се, добре е да се поинтересувате, какъв е бил официалният мотив за изтеглянето на ноутбука, както и да го огледате внимателно. Ако имате нужда, можете да прегледате и раздела със съвети, свързани с покупката на лаптоп.
   Сега преминаваме към най-съществената част на това ревю - предимствата и недостатъците на модела Aspire 5749. Отзивите на хора, които вече са закупили AS5749, са предимно положителни. Въпреки че е въпрос на лични предпочитания, мисля, че към достойнствата на лаптопа следва да причислим практичния дизайн. Матовото покритие на корпуса е устойчиво срещу появата на отпечатъци от пръсти (освен ако не са омазани с кетчуп, разбира се). Качеството на използваните материали е напълно прилично - корпусът е здрав, без да бъде излишно масивен. Екранът е с диагонал 15.6 инча и обичайната за този клас лаптопи разделителна способност, но с изненадващо добро качество на изображението. Гланцовото покритие на екрана допринася цветовете да изглеждат по-ярки и наситени, но се превръща в недостатък при силна слънчева или изкуствена светлина. Клавиатурата и тачпадът на AS5749 са "средна хубост", но това на практика е характерно за 90% от лаптопите, независимо от техния размер. Винаги можете да включите външна клавиатура и мишка, ако решите да пишете някой роман. Особени недостатъци при Aspire AS5749 не се наблюдават. Да, има какво да се желае от качеството на високоговорителите - звукът е доста "постен", но не е болка за умиране. Всички останали параметри са в рамките на очакваното за ноутбук от този ценови клас.
   Цената на Acer 5749 варира в зависимост от модификацията - от 750 до 900 лв. Най-евтино можете да купите лаптопа на цена от 718.80 лв. (споменатият по-горе вариант Factory reconditioned). Впрочем, не гарантирам, че някъде не се предлага и още по-евтино. Преглеждайте Интернет-сайтовете за техника, възможно е да попаднете и на по-атрактивна оферта и да купите лаптопа на изключително изгодна цена.

   Заключение. Aspire AS5749 е достоен представител на бюджетния клас лаптопи. Дизайнът може да не е от най-блестящите, но е достатъчно практичен. Компонентите са с добър баланс, така че спокойно мога да ви уверя - този ноутбук на Acer предлага много добра производителност за цената си. Важното е да не се "връзвате" на рекламите и да си давате сметка, че не бива да очаквате чудеса от модел, който се позиционира в тази ценова ниша. Можете да гледате клипове и филми и да играете по-непретенциозни откъм ресурси игри, но да се определя Acer Aspire AS5749 като мултимедиен или геймърски лаптоп е малко пресилено. Ако търсите ноутбук с "по-изтупан" външен вид и повечко мощ под капака - обърнете внимание на Acer V3-571G.

   Още статии - от Съдържанието.